مروری بر اهمیت نانوحسگرهای الکتروشیمیایی بر پایه کیتوزان در صنایع غذایی

نوع مقاله : گزارش

نویسندگان

1 گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، رشت، دانشگاه گیلان، دانشکده کشاورزی،

2 گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان

چکیده

فناوری نانو حسگرهای الکتروشیمیایی و زیستی، یک ترکیب چند رشته‌ای از علوم مختلف از جمله بیوشیمی، بیولوژی مولکولی، شیمی، فیزیک، الکترونیک و کامپیوتر است که به عنوان ابزارهای کارآمد برای شناسایی مولکول‌های زیستی مورد استفاده قرار می‌گیرند و در زمینه‌های مختلفی از جمله پزشکی، صنایع غذایی، تولید محصولات دارویی و بهداشتی و ... به کار گرفته می‌شوند. کیتوزان، یک بیوپلیمر مشتق‌شده از کیتین است که غیر سمی، زیست‌سازگار، زیست‌فعال و زیست‌تخریب‌پذیر است. این بیوپلیمر دارای ویژگی‌های برجسته‌ای است و توانایی تشکیل فیلم‌های با کیفیت را دارد که این امر اجازه می‌دهد تا به طور گسترده‌ای در تولید حسگرهای زیستی استفاده شود. در این بررسی، تمرکز بر روی ارزیابی استفاده از کیتوزان به عنوان یک سکوی اصلاح سطح الکترود در حسگرهای الکتروشیمیایی قرار دارد. مطالعات نشان داده‌اند که نانوذرات طلا، اکسید گرافن و نانولوله‌های کربنی می‌توانند به‌عنوان مواد جذبی مؤثر برای این سکوی الکترودی عمل کنند و حساسیت، دقت، و پایداری حسگرها را بهبود بخشند. استفاده از این سکوهای اصلاح شده برای تشخیص مولکول‌های مختلف مانند کافئین، اسید گالیک، ملامین، گلوکز و... مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می‌دهند که حسگرهای الکتروشیمیایی و زیستی مبتنی بر کیتوزان می‌توانند به‌طور موثر در تشخیص سریع و دقیق آلاینده‌ها و خطرات زیستی در چرخه غذا استفاده شوند. در نهایت این فناوری‌ها از مزایایی مانند سرعت تشخیص، دقت، حساسیت بالا و قابلیت استفاده مجدد برخوردار هستند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

A Review of the Importance of Electrochemical Nanosensors Based on Chitosan in Food Industry

نویسندگان [English]

  • Zahra Akhlaghi 1
  • Abbas Abedfar 2
1 Department of Food Science & Technology, University of Guilan, P.O. Box. 41996-13776, Rasht, Iran
2 Department of Food Science & Technology, University of Guilan, Rasht, Iran.
چکیده [English]

Electrochemical and biological Nano-sensors technology is a multidisciplinary combination of different sciences, such as biochemistry, molecular biology, chemistry, physics, electronics and computing, which are used as efficient tools for the identification of biological molecules and have applications in various fields, such as medicine, food industry, production of pharmaceutical and health products. Chitosan is a chitin-derived biopolymer that is non-toxic, biocompatible, bioactive and biodegradable. This biopolymer has outstanding properties and the ability to form high quality films, making it widely used in the manufacture of sensors and biosensors. This study focuses on evaluating the use of chitosan as an electrode surface modification platform in electrochemical sensors. Studies have shown that gold nanoparticles, graphene oxide and carbon nanotubes can act as effective adsorbent materials for this electrode platform, improving the sensitivity, accuracy and stability of the sensors. The use of these modified platforms for the detection of various molecules such as caffeine, gallic acid, melamine, glucose, etc. has been investigated. The results show that chitosan-based electrochemical and biosensors can be effectively used for the rapid and accurate detection of contaminants and biohazards in the food cycle. Finally, detection speed, accuracy, high sensitivity and reusability are some of the advantages of these technologies.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Nano-sensors
  • Chitosan
  • Electrochemical sensors
  • Biosensor
  • Molecular imprinted polymer