پلیمرهای زیست‌تخریب‌پذیر در صنعت بسته‌بندی مواد غذایی: کاربردها، محدودیت‌ها و راه‌حل‌های رفع آن‌ها

نوع مقاله : تالیفی

نویسندگان

1 کارشناسی ارشد مهندسی صنایع غذایی،دانشگاه آزاد اسلامی،واحد علوم دارویی، گروه علوم و صنایع غذایی،تهران،ایران

2 استادیار، گروه سلولزی و بسته بندی، پژوهشکده شیمی وپتروشیمی، پژوهشگاه استاندارد کرج ایران

3 استادیار،گروه پژوهشی موادغذایی، پژوهشکده غذایی و کشاورزی، پژوهشگاه استاندارد،کرج،ایران

چکیده

امروزه در بسته‌بندی مواد غذایی از مواد پلاستیکی، نفتی، شیشه، فلزات و کاغذ استفاده می‌شود. کاربرد این مواد در بسته‌بندی معایب متعددی را به‌دنبال دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به مهاجرت ترکیبات استفاده شده در فرمول‌بندی بسته‌بندی به ماده غذایی، ایجاد آلودگی‌های زیست‌محیطی و مشکلات بازیافت آن‌ها اشاره کرد. زباله‌های پلاستیکی به‌جا مانده از بسته‌بندی محصولات غذایی همواره به‌عنوان معضل بزرگی برای محیط زیست مطرح هستند. ازاین‌رو، پژوهش‌های جدید به یافتن جایگزین‌های مناسب برای بسته‌بندی‌های متداول معطوف شده است. زیست‌پلیمرهای زیست‌تخریب‌پذیر و سازگار با محیط زیست به‌عنوان راه‌حل مناسب برای این موضوع پیشنهاد می‌شوند. اما، استفاده از زیست‌پلیمرها در بسته‌بندی محصولات غذایی در برابر محدودیت‌های متعددی قرار دارد. شکنندگی، سفتی، ناپایداری گرمایی و نفوذپذیری زیاد نسبت به گازها و بخارآب در زمره عوامل اصلی محدودیت استفاده از زیست‌پلیمرها در صنعت بسته‌بندی هستند. بر این اساس، به پژوهش‌های گسترده‌ای با هدف بهبود بیشتر کارایی زیست‌پلیمرها نیاز است. از روش‌های اخیر در این راستا می‌توان به پوشش‌دهی، مخلوط‌سازی و اصلاح فیزیکی-شیمیایی اشاره کرد. در این مقاله به  انواع زیست‌پلیمرهای استفاده شده در صنعت بسته‌بندی مواد غذایی، ویژگی‌ها، محدودیت‌ها و روش‌های بهبود آن‌ها پرداخته شده است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Biodegradable Polymers in Food Packaging Industry: Applications, Limitations and Solutions Thereof

نویسنده [English]

  • zoha chahardehi sirati 1
1
2
3
چکیده [English]

Materials, including plastics, glass, metals, paper and paperboards which are traditionally used in food packaging industry have the disadvantage of migration into food material, resulting in pollutions, wastes and recycling problems. Plastic wastes from food packaging materials are always a big concern for the environment. Therefore, recent researches have been focused on finding suitable alternatives for these types of packaging materials. Eco-friendly biodegradable polymers can be considered as a suitable option. On the other hand, the use of such biopolymers as food packaging materials is subjected to several limitations. The major factors limiting their application in food packaging include brittleness, stiffness, thermal instability and high water vapor and gas permeability. Coating, blending, and chemical/physical modifications are the most recent strategies for improving the properties of biopolymers. This study discusses the properties and limitations of biodegradable polymers used in food packaging as well as approaches for their modification.

کلیدواژه‌ها [English]

  • biodegradable polymers
  • food industry
  • Packaging
  • nanoparticles
  • shelf life