TY - JOUR ID - 1607 TI - عوامل مؤثر بر فشردگی مولکولی و اثر آن بر خواص مکانیکی اپوکسی JO - فصلنامه علمی بسپارش JA - BASPARESH LA - fa SN - 2252-0449 AU - جهانی, مهران AU - مرتضایی, مهرزاد AD - دانشجو ارشد AD - مرکز تحقیقات علوم و تکنولوژی کامپوزیت Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 9 IS - 1 SP - 44 EP - 56 KW - پراش پرتو ایکس KW - فشردگی مولکولی KW - اپوکسی KW - خواص مکانیکی KW - تقویت کننده DO - 10.22063/basparesh.2019.2297.1437 N2 - اپوکسی پخت‌شده پلیمری گرماسخت با ساختار بی‌شکل است. ساختار فاز بی‌شکل، بازتابی از تاریخچه گرمایی مکانیکی پلیمر است. پارامترهای بسیاری در ساختار فاز بی‌شکل بر خواص فیزیکی و مکانیکی اثرگذارند. از پارامترهایی که کمتر مورد توجه قرار گرفته، فشردگی مولکولی است. هدف این مقاله، بررسی عوامل اثرگذار بر فشردگی مولکولی است که به تغییر خواص مکانیکی منجر می‌شود. اندازه‌گیری فشردگی مولکولی با پراش پرتو ایکس و تخمین تقریبی آن با استفاده از چگالی ماکروسکوپی و محاسبه جدایش بین‌زنجیری با استفاده از معادله براگ انجام می‌شود. همچنین، معادلات دیگری برای محاسبه میانگین جدایش بین‌زنجیری و اندازه بلور در سامانه‌های نیمه‌بلوری در این مقاله معرفی می‌شود. مطالعات نشان می‌دهند، وجود ساختارهای صلب در پیکره باعث افزایش تمایل به آرایش‌یافتگی می‌شود. افزون بر این، وجود شاخه کوچک‌تر از فضای آزاد بین‌زنجیری، افزایش فشردگی و خواص مکانیکی را به‌دنبال دارد. به‌طور کلی در اضافه‌کردن افزودنی به سامانه، با کاهش مقیاس اندازه ذره فشردگی سامانه بیشتر می‌شود. همچنین، وجود اصلاح‌کننده‌های سطحی روی ذرات، به‌ویژه نانوذرات، سبب آرایش ماتریس موجود در اطراف ذره می‌شود که افزایش فشردگی مولکولی و خواص مکانیکی را به‌دنبال دارد. افزودن نرم‌کننده به سامانه نیز در صورت جدایی فاز با بزرگ‌ترشدن مقدار فاز ناپیوسته، باعث کاهش فشردگی مولکولی می‌شود و پیک هاله بی‌شکل را به‌سمت زوایای کوچک‌تر جابه‌جا می‌کند. UR - http://basparesh.ippi.ac.ir/article_1607.html L1 - http://basparesh.ippi.ac.ir/article_1607_91bc0076332098ff2d9a4800d1504b7f.pdf ER -